Taze Zencefil Nerede BulunurTaze zencefil, günümüzde Hindistan ve Malezya gibi tropik ülkelerde yetişen, yemeklere lezzet katmak ve sağlık açısından fayda sağlamak için kullanılan önemli bir bitkidir. Anayurdu Güneydoğu Asya olan bu bitki, taze, kuru, toz, sıvı ve yağ şeklinde farklı amaçlarla kullanılmaktadır. Ayrıca, kozmetik ve sabun yapımında da kullanım alanı bulmaktadır. Zencefil, taze olarak çay yapılarak tüketilebileceği gibi, toz halinde ekmek, pasta, likör, şarap ve tatlı yapımında da kullanılmaktadır. Baharat olarak da tüketilebilen taze zencefili aktarlarda bulmak mümkündür. Zencefilin hasadı, sonbaharda yaprakları solduktan sonra köklerinin çıkarılmasıyla gerçekleştirilir. Yıkanıp dış kabuğu soyulduktan sonra soğuk suda bekletilir ve ardından güneşte kurutulmaya bırakılır. B, C ve E vitaminleri ile birçok minerali içeren zencefil, nişasta, uçucu yağ ve reçine de barındırır. Yıllık 2000 mm yağış alan, ılıman ve nemli iklimlerde yetişen taze zencefil, yetiştirilirken bol suya ihtiyaç duyar. Patates yetiştirilmesine benzeyen bir süreçle yetiştirilen zencefil, ışıklı ortamları sever. Zencefilin Tarihi ve Kültürel KullanımıDünyada yıllardır baharat ve tıbbi bir bitki olarak kullanılan zencefil, Çin'de sindirim sistemi sorunlarının giderilmesi için kullanılırken, Arap kültüründe ise afrodizyak olarak kullanılmıştır. Hindistan'da üretilen ve kullanılan bu bitki, Hint tıbbında pıhtılaşmayı ve kolesterolü önleyici olarak kabul görür. Yemeklerden sonra hem mideyi rahatlatmak hem de hazımsızlık sorunlarının giderilmesini sağlamak için tüketilebilir. Zencefilin Sağlık Üzerine EtkileriBağışıklık sistemini güçlendirici özelliğe sahip olan taze zencefil dilimlerini sıcak suya atarak zencefil çayı yapabilir ve tüketebilirsiniz. Günümüzde yumurtalık ve kolon kanserini önlediği bilinmektedir. Ayrıca, astım ve kötü kolesterolü önleyici etkileri de bulunmaktadır. Her ay görülen adet ağrılarının hafiflemesini sağlayan zencefil, aynı zamanda yağ yakıcı bir özelliğe sahiptir. Taze Zencefilin Bulunabileceği YerlerAktarlarda, marketlerde veya pazarlarda bulabileceğiniz taze zencefili hem yemeklerde kullanabilir hem de çay olarak tüketebilirsiniz. Oldukça faydalı olan bu bitki, bel, karın ve kalça bölgesinde oluşan yağların yakılmasını sağlayarak bölgesel zayıflamanıza yardımcı olur. Kafein içermediği halde kafein etkisi yaparak vücuda ekstra bir enerji verir. Diyet yaparken zencefil tüketmek, hem iştahınızın azalmasını sağlayacak hem de halsiz kalmanızı önleyecektir. Zencefilin Diğer Kullanım Alanları
|
Market veya pazarda bulduğum taze zencefili nasıl saklamalıyım ki tazeliğini uzun süre korusun? Bir de zencefil çayı yaparken hangi oranlarda kullanmam gerekiyor?
Cevap yazYusuf Eren,
Zencefilin Tazeliğini Koruma Yöntemleri:
1. Buzdolabında Saklama: Taze zencefili buzdolabında hava almayan bir poşet veya kap içinde saklayabilirsin. Bu şekilde birkaç hafta taze kalacaktır.
2. Dondurma: Zencefili rendeledikten veya dilimledikten sonra küçük porsiyonlar halinde dondurup uzun süre saklayabilirsin. Kullanmak istediğinde, donmuş zencefili doğrudan çaya veya yemeklere ekleyebilirsin.
3. Kurutarak Saklama: Zencefili ince dilimler halinde kesip güneş altında kurutarak da saklayabilirsin. Kurumuş zencefili hava geçirmeyen kaplarda muhafaza et.
Zencefil Çayı için Kullanım Oranları:
1. Taze Zencefil: Bir fincan çay için yaklaşık 2-3 ince dilim taze zencefil kullanabilirsin. Tat yoğunluğunu artırmak istersen bu miktarı artırabilirsin.
2. Toz Zencefil: Eğer toz zencefil kullanıyorsan, bir çay kaşığının dörtte biri (1/4 çay kaşığı) yeterli olacaktır.
Afiyet olsun ve sağlık dolu günler dilerim!