Zencefil Çayı Zencefil çayı, anavatanı Asya olan zencefil bitkisinden elde edilir. Zencefil, Çin, Brezilya, Jamaika ve Hindistan gibi birçok ülkede üretilmektedir. Birçok rahatsızlığın tedavisinde kullanılan zencefil, yemeklerde baharat olarak da yaygın bir şekilde kullanılan bir bitkidir. Zencefil ekimi yapıldıktan 6 ay ve 20 ay sonra toplanmaya başlanır. Zencefil Çayının Hazırlanışı Taze zencefil kullanılarak hazırlanan zencefil çayı için 20 gram taze zencefil yeterli olur. Zencefil iyice yıkandıktan sonra kabuğu kazınır. Kabuğu soyulduktan sonra zencefil ince dilimler halinde kesilir. Tercihe göre rende yapılabilir. Çayı demlemek için yeteri kadar su uygun bir cezveye alınarak kaynatılır. Kaynayan su ocaktan alınarak içine zencefil dilimleri eklenerek 10 dakika kadar dinlendirilir. Eğer demleme süresi uzun tutulursa çayın tadı acı olabilir. Zencefil çayını tatlandırmak için bal ve limon ilave edilebilir. Zencefil çayı toz zencefilden hazırlanacaksa, çayın tadının acı olmaması için kullanılacak miktara dikkat edilmelidir. Toz zencefilden hazırlanan çayın daha hoş bir lezzete sahip olması için bir poşet siyah çay eklenebilir. 1 su bardağı kaynamış suyun içine yarım çay kaşığı toz zencefil eklenerek 5 dakika kadar bekletilir. Damak tadına göre zencefil miktarı artırılabilir ya da azaltılabilir. Yine çay bal ve limon ilavesi ile tatlandırılabilir. Zencefil Çayının Faydaları
Zencefil çayı, içerisindeki bileşenler sayesinde bakteriyel enfeksiyonların vücuda yayılmasını engelleyen bir bitki çayıdır. Beslenme yoluyla vücuda alınan ve yüksek ateş, kusma, mide bulantısı, ishal gibi şikayetlere yol açan bakterilerden korunmak için gün içinde 2-3 fincan zencefil çayı içilebilir. Yaygın bir şekilde grip belirtilerini azaltmak için kullanılan zencefil çayına bir dilim limon eklenerek etkisi artırılabilir. Tıkalı sinüs, boğaz ağrısı ve öksürük için limonlu zencefil çayı kullanılabilir. Zencefil çayı, Çin başta olmak üzere birçok ülkede dikkati artırmak ve ruh halini yüksek tutmak için tüketilmektedir. Zencefil çayı serotonin ve dopamin seviyesini olumlu şekilde artırarak depresyon, kaygı ve stres gibi rahatsızlıklarda olumlu sonuç veren bir bitkisel çaydır. Zencefil çayı, içerdiği gingerol adlı madde sayesinde kabızlık tedavisinde alternatif olarak kullanılabilir. Düzenli olarak zencefil çayı içmek bağırsakların daha aktif ve rahat çalışmasını sağlar. Zencefil Çayının Yan Etkileri Zencefil çayı çok nadir şekilde bazı yan etkilere yol açabilir. Bu yan etkiler bilinçsiz ve aşırı tüketim nedeniyle ortaya çıkabilir. Göğüste yanma hissi, ağız tahrişi, aşırı kullanım nedeniyle mide bulantısı ve kusma görülebilecek yan etkiler arasındadır. Safra taşı sorunu olan kişilerin zencefil çayı tüketimine başlamadan önce mutlaka doktora başvurması gerekir. Yine aspirin tarzı kan inceltici ilaç kullananlar da doktora danışarak zencefil çayı içmelidir. Kalp, şeker ve tansiyon ilaçları ile kullanımı için yine doktora danışılmasında fayda vardır. Zencefil çayının gebelik döneminde ortaya çıkan sabah bulantılarına karşı iyi geldiği ve bu alanda yaygın bir şekilde kullanıldığı bilinmektedir. Ancak bu konu hakkında yapılan araştırmalar yeterli değildir. Bu nedenle gebelik döneminde kullanmak için yine doktora danışılmalıdır. |