Zencefil ŞekeriZencefil şekeri, aktarlarda ve marketlerde kolayca bulabileceğiniz bir üründür. Bu lezzetli ve şifalı yiyeceği evde yapmayı da deneyebilirsiniz. Zencefil, çoğu evde taze veya kuru olarak bulunan bir baharat türüdür. Öksürük, soğuk algınlığı ve iştah açıcı özelliklerinden yararlanabilirsiniz. Ayrıca, kurabiyelerinizde kullanabilir veya atıştırmalık olarak elinizin altında bulundurabilirsiniz. Bir parça bile tükettiğinizde midenizin rahatladığını hissedeceksiniz. Eğer mide bulantısı sorununuz varsa, zencefil şekeri tüketmeyi deneyin. Şimdi birlikte zencefil şekerini yapmaya başlayabiliriz. Zencefil Şekeri İçin Gerekli Malzemeler
Zencefil Şekeri Nasıl Yapılır?Öncelikle, taze zencefillerin kabuklarını ince bir şekilde soyun ve verev parçalar halinde ince dilimleyin. Uygun bir tencereye su koyarak, dilimlenen zencefilleri içine atın. Ocakta 10 dakika kadar kaynatarak, kevgirden suyunu süzün. Bu işlemi yaklaşık 3 defa tekrarlayın. Bu, zencefilin acı tadının çıkması içindir. Başka bir tencerenin içine suyu, toz şekeri ve tuzu koyarak kaynatın. Bu şekilde şurup elde edeceksiniz. Kaynadıktan sonra içine tatlanmış olan zencefilleri atarak yaklaşık 20 dakika kadar kısık ateşte pişirin. Daha sonra ocağı kapatarak, zencefilleri bu şurubun içinde 10-12 saat bekletin. Daha az beklettiğinizde yeterince tatlı olmaz, ancak fazla tatlı olmasını istemiyorsanız 5-6 saat bekletebilirsiniz. Bekleme süresi bitince, zencefilleri suyun içinden alarak ister bir telin üzerinde, isterseniz bir tepsinin içine dizerek, sularının süzülmesini sağlayın. Bu şekilde zencefiller iyice kuruyacaktır. Zencefilleri daha fazla şekerlemek isterseniz, kaynatmanın sonrasında şurubun içinden alarak ılık şekilde bol şekere bulayabilirsiniz. Bu şekilde zencefilleri telin üzerinde kurutun. Artık ev yapımı zencefil şekeri tüketmeye hazır hale geldi. Bunları ağzı kapalı olan kavanozlara koyarak, istediğiniz zaman tüketebilirsiniz. Afiyet olsun. |
Zencefil şekeri yaparken zencefilleri şurubun içinde 10-12 saat bekletmek zorunda mıyız? Bu kadar uzun süre bekletmek yerine daha kısa bir süre bekletsek lezzetinde bir fark olur mu?
Cevap yazSevnaz, zencefil şekeri yaparken zencefilleri şurubun içinde 10-12 saat bekletmek lezzetin daha yoğun ve dengeli olmasını sağlar. Ancak, daha kısa bir süre bekletmek de mümkündür. Bu durumda, zencefillerin şurubu yeterince emmesi zorlaşabilir ve tat açısından biraz farklılık oluşabilir. Eğer zamanınız kısıtlıysa, en az 3-4 saat bekletmeyi deneyebilirsiniz. Bu süre, zencefillerin biraz da olsa şurubu emmesine yardımcı olacaktır. Yine de, en iyi sonuçlar için önerilen süreye uymanız tavsiye edilir.