Taze zencefil, ülkemizde iklim koşulları nedeniyle yetişmeyen, ancak sağladığı yararlı etkiler nedeniyle yetiştiği ülkelerden ithal edilen bir bitkidir. Hem taze zencefil hem de toz zencefil olarak rahatlıkla bulunabilmektedir. Sağlığın toplum açısından oldukça önemli olması ve şifalı bitkilere olan rağbetin artmasıyla, yüzyıllar boyunca kullanılan zencefile olan ilgi de artmıştır. Taze olarak alınan zencefili nasıl saklayacağınız konusunda bilgi sahibi olmak, şifalı etkilerini kaybetmeden ne kadar süre saklanabileceğini ve nasıl korunması gerektiğini öğrenmek önemlidir. Zencefil, kökü kullanılan bir bitkidir. Kökünde sert ve çizgili bir doku hakimdir. Dış kısmı kahverengi olan kökler, hasat zamanına bağlı olarak ince ya da kalın olabilir ve kendine has bir kokusu vardır. Bu nedenle mutfaklarda baharat olarak da kullanılır. Uygun koşullarda saklanırsa, içeriğindeki karbonhidrat, protein, lifler, şeker, vitamin ve mineraller, yağ asitleri gibi değerleri de korunabilir. Özellikle B6 vitamini, magnezyum, potasyum ve bakır gibi besleyici değerleri yüksek bir bitkidir. Bu nedenle taze zencefilin en iyi şekilde saklanması için doğru koşulları oluşturmalısınız. Taze Zencefil Nasıl Saklanmalı? Öncelikle taze zencefil, baharatçılardan ve aktarlardan kolaylıkla temin edilebilir. İçerdiği aktif bileşenler nedeniyle taze zencefil daha fazla tercih edilmektedir. Satış yerlerinde bulunan taze zencefili alırken sağlam ve düzgün olmasına dikkat etmelisiniz. Genellikle genç ya da olgun zencefiller satışa sunulur. Olgun zencefil daha fazla kullanılır. Taze zencefilin kabuklarının soyulmuş olması gerekmez. Ayrıca organik olup olmadığına da dikkat edilmelidir. Bunlara dikkat ederek satın aldığınız taze zencefili, eğer kabukları soyulmamışsa 3 hafta süreyle buzdolabında saklayabilirsiniz. Bu sürede tazeliğini koruyacağından emin olabilirsiniz. Eğer kabukları soyulmamış taze zencefili derin dondurucuya koyarsanız, 6 ay kadar saklayabilirsiniz. Tavsiyemiz fazla miktarda aldığınız taze zencefili bu şekilde korumanızdır. Buzdolabına koyduklarınızı ise temiz bir bez havluya ya da kağıt havluya sarabilirsiniz. Bu şekilde nemini de almış olursunuz. Kesinlikle naylon poşet içerisinde taze zencefili saklamayı düşünmeyin. Çok kısa sürede bozulmasına şahit olabilirsiniz. Kullanım sırasında taze zencefilin kabuklarını soyarak kullanmanızı öneririz. Eğer satın alırken kabukları soyulmuşsa, taze zencefili kısa sürede kullanmanız gerekecek. Çünkü buzdolabında bile olsa fazla dayanmaz ve yararlı bileşenleri azalır. Taze Zencefil Saklama Yöntemleri
Ekle Bilgiler Zencefilin tazeliğini ve besin değerlerini korumak için dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar vardır:
Bu bilgiler doğrultusunda taze zencefili doğru şekilde saklayarak, sağlık açısından faydalarından en iyi şekilde yararlanabilirsiniz. |
Eda kücük
14 Mayıs 2024 SalıBen taze cencefil cok kullanirim mutvagimdan egsig olmasini istemem benim saklama yöntemim toprakli saksi topraga gömüyorum istedimde parmak ucu kadar kesib tekrar topraga gömüyorum.
Cevap yazAdmin
14 Mayıs 2024 SalıMerhaba, cencefilinizi taze tutmak için topraklı saksıda saklamanız harika bir fikir! Toprağa gömmek ve parçalarını saklamak da çok akıllıca bir yöntem. Böylece her zaman taze ve lezzetli cencefil kullanabilirsiniz. Ayrıca, cencefilinizi buzdolabında da saklayabilirsiniz, ancak topraklı saksıda saklamanın daha etkili olduğunu düşünüyorum. Elinize sağlık, afiyet olsun!