Zencefil Nelere İyi Gelir?
20 Temmuz 2024

Zencefil Nelere İyi Gelir?


Zencefilgiller ailesinden gelen ve tropikal iklimlerde yetişen zencefil, çok sayıda sağlık sorununa şifa kaynağıdır. Bitkinin yumru şeklindeki kökü, toprakta 15-25 cm derinliğe kadar iner. İklim koşulları nedeniyle ülkemizde yetişmeyen bu şifalı bitkinin kökleri kullanılır. Zencefil, çöreklere, şarap ve gazoz üretiminde, reçellerde, turşu yapımında kendine yer bulur. Ayrıca kökleri öğütülüp baharat şeklinde de kullanılır. İçeriğindeki nişasta, protein, B ve C vitamini, demir, fosfor ve kalsiyum sayesinde genel sağlık üzerinde yararlı etkileri vardır. Köklerin üzerinde iç içe geçmiş halkalar bulunur. Toprağın üzerindeki bölgelerinde beyaz, sarımsı, yeşilimsi çiçekleri bulunur. Nadiren pembe çiçekli olan zencefilde yetişir. Zencefilin iyi geldiği sağlık sorunları ve kullanımı yaygındır. Özellikle sindirim sisteminde oldukça yararlı etkileri bulunmaktadır.

Zencefilin Sağlığa Faydaları

  • İştah açıcı etkileri vardır.
  • Soğuk algınlığında kullanılır.
  • Kolay sindirilen bir bitki olduğundan, sindirimi rahatlatır ve gaz söktürücü etki gösterir. Özellikle mide ağrılarında ve hazımsızlık sorunlarında tavsiye edilen bir bitkidir.
  • Kalbin çalışmasını rahatlatır. Bu nedenle kalp ritim sorunları olan kişilere önerilir. Bu konuda yapılan çalışmalarda kalp kaslarını güçlendiren bir etkisi belirlenmiştir.
  • Vücuttaki kan damarlarını açıcı etki gösterir. Bu nedenle kan dolaşımının istendiği gibi olmasına katkıda bulunur.
  • Romatizmal ağrıların giderilmesinde, uyku düzeninin sağlanmasında, baş ağrıları için kullanılabilir.
  • Antiseptik özelliğiyle vücutta kanı temizleyen bir etki gösterir.
  • Kan yağlarını düşüren bir etkisi vardır. Bu nedenle kolesterol yüksekliği olan kişilerin tüketmesi önerilir.
  • Araç tutması sorunu olan kişilerin yolculuk esnasında bir parça zencefili ağızlarına alması yararlı olur.
  • Gebelik döneminde, cerrahi operasyonlarda anestezi nedeniyle oluşan mide bulantılarının giderilmesine yararlı olur. Ancak gebe kadınların bunu kullanırken doktoruna danışması tavsiye edilir.
  • Zencefil kanser hastaları için alternatif tedavi seçenekleri içinde yer alır.
  • Vücutta enfeksiyonlardan dolayı oluşan yüksek ateşi düşürmekte etkilidir.

Zencefilin Kullanımı ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Zencefil bu derece yararlı etkileri olan bir bitkidir. Ancak kullanım sırasında alınacak dozlara dikkat edilmelidir. Yetişkinler her 70 kg ağırlık için günde 4 gram zencefil tüketmelidir. Bu miktar gün içinde bölünerek alınmalıdır. Eğer bu dozun fazlası tüketilirse, kişilerde göğüs yanması etkisi ortaya çıkabilir. Ayrıca 2 yaşın altındaki çocuklara zencefil verilmesi tavsiye edilmez. Zencefilin yararlı etkilerinden faydalanmak için, zencefili toz şeklinde ya da içine biraz bal karıştırılarak tüketilebilir. Eğer taze olarak tüketilecekse, çay şeklinde hazırlanabilir. Bunun dışında yemeklerde, çöreklerde ve tatlı malzemesi olarak kullanılabilir. Zencefili taze olarak alıp kendiniz öğütürseniz, güven içinde tüketebilirsiniz. Ancak ülseri olan, safra taşı bulunan ya da kan sulandırıcı ilaç alan kişilerin zencefil ya da zencefille hazırlanan çayı ve diğer besinleri tüketmemesi gerekir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Zencefil Nasıl Yetiştirilir?

Zencefil Nasıl Yetiştirilir?

Zencefil Çayı ile Zayıflama

Zencefil Çayı ile Zayıflama

Haber Bülteni

Güncel

Bebeklere Zencefil Verilir mi?

Bebeklere Zencefil Verilir mi?

Güncel

Bal Zencefil Çörek Otu Karışımı

Bal Zencefil Çörek Otu Karışımı