Zencefilgiller ailesinden gelen ve tropikal iklimlerde yetişen zencefil, çok sayıda sağlık sorununa şifa kaynağıdır. Bitkinin yumru şeklindeki kökü, toprakta 15-25 cm derinliğe kadar iner. İklim koşulları nedeniyle ülkemizde yetişmeyen bu şifalı bitkinin kökleri kullanılır. Zencefil, çöreklere, şarap ve gazoz üretiminde, reçellerde, turşu yapımında kendine yer bulur. Ayrıca kökleri öğütülüp baharat şeklinde de kullanılır. İçeriğindeki nişasta, protein, B ve C vitamini, demir, fosfor ve kalsiyum sayesinde genel sağlık üzerinde yararlı etkileri vardır. Köklerin üzerinde iç içe geçmiş halkalar bulunur. Toprağın üzerindeki bölgelerinde beyaz, sarımsı, yeşilimsi çiçekleri bulunur. Nadiren pembe çiçekli olan zencefilde yetişir. Zencefilin iyi geldiği sağlık sorunları ve kullanımı yaygındır. Özellikle sindirim sisteminde oldukça yararlı etkileri bulunmaktadır. Zencefilin Sağlığa Faydaları
Zencefilin Kullanımı ve Dikkat Edilmesi Gerekenler Zencefil bu derece yararlı etkileri olan bir bitkidir. Ancak kullanım sırasında alınacak dozlara dikkat edilmelidir. Yetişkinler her 70 kg ağırlık için günde 4 gram zencefil tüketmelidir. Bu miktar gün içinde bölünerek alınmalıdır. Eğer bu dozun fazlası tüketilirse, kişilerde göğüs yanması etkisi ortaya çıkabilir. Ayrıca 2 yaşın altındaki çocuklara zencefil verilmesi tavsiye edilmez. Zencefilin yararlı etkilerinden faydalanmak için, zencefili toz şeklinde ya da içine biraz bal karıştırılarak tüketilebilir. Eğer taze olarak tüketilecekse, çay şeklinde hazırlanabilir. Bunun dışında yemeklerde, çöreklerde ve tatlı malzemesi olarak kullanılabilir. Zencefili taze olarak alıp kendiniz öğütürseniz, güven içinde tüketebilirsiniz. Ancak ülseri olan, safra taşı bulunan ya da kan sulandırıcı ilaç alan kişilerin zencefil ya da zencefille hazırlanan çayı ve diğer besinleri tüketmemesi gerekir. |