Zencefil Nasıl Yetiştirilir?
22 Haziran 2024

Zencefil Nasıl Yetiştirilir?

Zencefil Nasıl Yetiştirilir

Zencefilin Tanımı ve Özellikleri

Zencefil, Zingiberaceae familyasından gelen ve birçok faydası bulunan bir bitkidir. Ülkemizde genellikle çay ve baharat olarak tüketilen zencefil, uzun ömürlü bir bitkidir ve rizom adı verilen yumru köklere sahiptir. Boyu 60 ile 90 cm arasında değişen bu bitki, yeşil renkli yapraklara sahiptir ve tek yıllık saptan oluşur. Bu saplar her yıl yenilenir ve yalancı gövde olarak adlandırılır. Gövde üzerinde iki sıra halinde 8 ile 12 yaprak bulunur. Yapraklar uzun kınlı, mızrak şekilli, sivri uçlu, düz ve sap kınlıdır. Yaklaşık 10-20 cm uzunluğunda ve 2-2,5 cm genişliğindedir. Zencefilin çiçeği ise kök kısmından küçük bir sap ile yetişir. Çiçeğin yerden yüksekliği 12-30 cm arasında olup, küçük ve soluk sarı renklidir.

Zencefilin İklim ve Toprak İhtiyaçları

Zencefil, nemli ve ılıman iklimlerde yetişen bir bitkidir. Yıllık olarak yaklaşık 2000 mm yağışa ihtiyaç duyar. Bu miktardaki yağışın sağlanmadığı durumlarda sulama gereklidir. Gölge ortamlarda verimliliği düşen zencefil, ışıklı ortamlarda daha iyi büyür. Besin maddesince zengin, killi, kumlu ve organik maddelerce zengin topraklarda daha iyi yetişir. Toprağın ve bulunduğu ortamın nem oranı da verimliliği artırmada önemli bir faktördür.

Zencefilin Dikim ve Bakımı

Zencefilin yetiştirilmesi, patatese benzer. Rizomlarıyla kolayca yetiştirilebilen bu bitki, ilkbahar ya da Şubat aylarında dikilir. Dikim öncesinde, kök oluşabilecek tümsek şeklindeki kısımlar 5 cm'ye kadar kesilir ve rizomlar 20 cm derinliğe dikilir. Eğer zencefil saksıda yetiştirilecekse, saksının çapının geniş olması gerektiğine dikkat edilmelidir. Saksı çapının en az 40 cm olması gerekmektedir. Ülkemizde fazla yetiştirilemeyen zencefilin yetiştirilmesi için tropik bir sera ortamı sağlanmalıdır. Bu ortamda nem oluşumu için küçük su göletleri veya havuzlar yapılmalıdır. Yaz aylarında sera gölgelendirilmelidir. Gübreleme için en faydalı gübre çiftlik gübresidir. Zencefilde en sık görülen hastalık ise bakteriyel solgunluktur.

Zencefilin Hasadı

Zencefilin hasadı, patatesin hasadına benzer ve yoğun iş gücü gerektirir. Sebze olarak tüketilecek zencefilin hasadı altı ay içinde yapılır. Kuru olarak alınacak zencefilin hasadı ise ekildikten yaklaşık sekiz ay sonra yapılır. Taze olarak tüketilecek zencefilin rizomları ayrılır ve iyice yıkanır. Daha sonra kuruması için bir gün boyunca güneşe bırakılır. Kuru olarak hazırlanacak materyal ise yaklaşık 6-7 saat su içinde bekletilir. Sudan çıkarılan rizomların üzerinde bulunan yabancı maddeler ovularak temizlenir. Su içinden çıkarılan rizomların fazlalık kabukları rizoma zarar vermeden sıyrılır. Rizomlar temizlendikten sonra bir hafta boyunca kuruması için güneşe bırakılır. Hazır olan rizomlar istenildiği şekilde kullanılarak, faydalarından yararlanılabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Taze Zencefil Nerede Bulunur?

Taze Zencefil Nerede Bulunur?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Taze Zencefil Nasıl Kullanılır?

Taze Zencefil Nasıl Kullanılır?

Kök Zencefil Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kök Zencefil Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Zencefil Nelere İyi Gelir?

Zencefil Nelere İyi Gelir?

Kuru Zencefil Çayı Nasıl Yapılır?

Kuru Zencefil Çayı Nasıl Yapılır?

Emziren Anneler Zencefil Kullanabilir mi?

Emziren Anneler Zencefil Kullanabilir mi?

Güncel

Zencefil Yağ Yakar mı?

Zencefil Yağ Yakar mı?

Güncel

Zencefil Maskesi Tarifi ve Malzemeleri

Zencefil Maskesi Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Zencefil Şekeri Tarifi ve Malzemeleri

Zencefil Şekeri Tarifi ve Malzemeleri