Zencefil ve Sağlığa Faydaları Zencefil, Güneydoğu Asya kökenli bir bitki olarak, eski yıllardan günümüze kadar yaygın bir şekilde kullanılan bitkisel bir reçetedir. Zencefil, 1 metreye kadar boylanabilen bir bitki olup, çeşitli formlarda kullanılabilir: kurutulmuş, toz, taze, yağ veya sıvı. Sağlık açısından adeta bir şifa kaynağı olan zencefil, mutfaklarda baharat olarak ve Asya Bölgesinde turşu olarak kullanılmaktadır. İçeriğinde yüksek oranda uçucu yağ ve vitamin barındırır. İlaç sektöründe kullanıldığı gibi pek çok hastalığın kısa sürede iyileşmesi ve hastalıkları önlemek amacıyla da kullanılmaktadır. İçeriğindeki vitamin ve mineraller vücudu hastalıklara karşı korur. Zencefil, mide bulantısı, soğuk algınlığı, zayıflama, hazımsızlık, kolon kanseri, yumurtalık kanseri, ağrılar, solunum yolu hastalıkları, kusma, kalp hastalıkları gibi pek çok alanda faydalıdır. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirici özelliği de vardır. Zencefilin yağ yakımını hızlandırdığı ve bu sayede kilo vermeyi kolaylaştırdığı düşünülmektedir. Ancak bu konu üzerine yapılmış kapsamlı bilimsel araştırmalar sınırlıdır. Zencefil, kan şekerini düşürerek iştahı azaltabilir. Bu özelliği ile yemeklerden sonra tokluk süresini uzatmakta ve dolayısıyla kilo vermeye yardımcı olmaktadır. Zencefil, diyet listesine eklenerek kilo verme sürecine destek olabilir. Ancak zencefil, tek başına zayıflamak için yeterli bir bitki değildir. Zayıflamak için alınan kaloriden fazlası yakılmalı ve beraberinde hareketli bir yaşam tarzı tercih edilmelidir. Zencefilin Zayıflamaya Etkisi Zencefilin zayıflatıcı özelliğinden yararlanmak için sabahları aç karnına içilmelidir. Günde 3 fincana kadar tüketilebilir. Zencefil çayı içildikten sonra demleme için kullanılan zencefiller ayrıca tüketilebilir. Zencefilin zayıflatıcı etkisinden yararlanmak için zencefil kapsül şeklinde de alınabilir. Günde iki bin miligramı geçmeyecek şekilde alınmalıdır. Zayıflamak İçin Zencefil Nasıl Kullanılır? Zencefil, zayıflamak amacıyla daha çok çay şeklinde hazırlanarak tüketilmektedir. Zencefil çayı, toz veya taze zencefilden demlenebilir.
Zencefilin Saklanması Zencefil, kuruma özelliği olan bir bitki olduğu için uzun süre rahatlıkla saklanabilir. Dolayısıyla zencefilin yıl boyunca tüketilebilme özelliği vardır. Ancak önemli olan nokta, zencefilin saklama koşuludur. Faydalarından yararlanmak için saklama anında dikkatli olunmalıdır. Zencefil, kuru ve güneş görmeyen serin bir yerde muhafaza edilmelidir. Taze zencefil, 1 ay kadar buzdolabında muhafaza edilebilir. Önemli Notlar Zencefil, aspirin tarzı kan sulandırıcı ilaçlar ile alınacaksa mutlaka kullanılmadan önce doktora danışılmalıdır. Ayrıca kan basıncı ve düşük kan şekeri problemi yaşayan ve bu problemlerden dolayı devamlı ilaç kullanan kişiler için zararlı bir etki yaratabilir. Bu sorunlar için mutlaka doktora danışılmasında yarar vardır. Gebelik döneminde maruz kalınan sabah bulantıları için yaygın bir şekilde kullanılsa da doktora danışılmadan kullanılmamalıdır. |